Home Video LiveTV PR Direktori Tutorial Feed RSS Hubungi Kami

Jul 25, 2009

Penulis blog jangan baling batu sembunyi tangan: MB Selangor

Subscribe RSS Feed Share on Facebook Add to Technorati
Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pihak yang mempunyai dakwaan berhubung sesuatu penyelewengan perlu bertanggungjawab melaporkannya kepada pihak berkuasa dan bukan setakat mendedahkan dakwaan itu di dalam blog.

Abdul Khalid berkata penulis blog mesti bertindak secara 'gentleman' dengan mendedahkan identiti mereka dan bukan 'baling batu sembunyi tangan'.

Beliau berkata kerajaan negeri mengalu-alukan tindakan (melaporkan) itu bagi membuktikan kesahihan dakwaan.

"Kalau berlaku penyelewengan, tanggungjawab masyarakat bukan menulis dalam blog saja tetapi bawa ke pihak yang perlu ambil tindakan. Saya memang galakkan usaha itu tetapi pada saya ada kalanya cerita dalam blog tidak semestinya seratus peratus benar," katanya dalam sidang media selepas merasmikan Pesta Buku Negeri Selangor 2009 di sini hari ini.

Abdul Khalid diminta mengulas dakwaan sebuah laman blog yang mendedahkan dakwaan penyelewengan seorang Exco Selangor yang mempunyai kaitan dengan kematian Teoh Beng Hock.

Laman blog http://www.t4tbh.blogspot.com dalam pendedahannya mendakwa berlaku penyelewengan lebih 300 projek kecil bernilai ratusan ribu ringgit di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Exco terbabit.

Penulis blog itu yang hanya mahu dikenali sebagai ‘T4TBH’ atau ‘Truth for Teoh Beng Hock turut mendakwa Teoh telah meninggalkan salinan bukti berupa senarai lebih 300 projek kecil itu.

Abdul Khalid berkata ada laman blog yang diwujudkan bertujuan untuk memberi satu pandangan buruk kepada pihak yang disasarkan dan beliau berharap setiap penulis blog mempunyai etika tertentu supaya maklumat yang dikemukakan sahih.

Ditanya sama ada kerajaan negeri akan menyiasat dakwaan laman blog itu, beliau berkata: "Kita pantau. Kalau betul dakwaan benar-benar berlaku kita ambil tindakan tetapi sekarang kita harap bloggers jangan jadi agen kepada pihak tertentu kerana mereka (bloggers) dianggap kumpulan yang hormati 'press freedom' (kebebasan akhbar) dan keadilan kepada masyarakat".

"Kita bagaimanapun tidak akan mencari identiti penulis blog ini kerana ia ternyata membuang masa. Kita mesti terima hakikat bila kita adakan 'an open and transparent society' kita akan hadapi keadaan ini tetapi rakyat sendiri punya fikiran matang dan mereka boleh nilai yang mana betul dan yang mana tidak betul," katanya.
Subscribe RSS Feed Share on Facebook Add to Technorati

MaklumanArtikelInfo

Hantar sms percuma keseluruh negara dengan Cloudera,tak percaya cuba try kat sini.
[Baca lagi]
Ucapan Tok Guru - Himpunan Perpaduan Ummah PAS FOR ALL.[Part 1] | [Part 2] | [Part 3] | [Part 4]

SubscribeBerita Terbaru

 Connect with google


Loading...