Home Video LiveTV PR Direktori Tutorial Feed RSS Hubungi Kami

Jul 19, 2009

Chua masuk PKR:MCA tak nak berubah

Subscribe RSS Feed Share on Facebook Add to Technorati
Pada sidang media selepas pengumuman penyertaannya ke dalam PKR, Chua Jui Meng, 64, berkata, beliau menyertai PKR memandangkan wujud banyak persamaan antara aganda politik yang ingin dibawa beliau dan Anwar.

Chua yang juga bekas Menteri Kesihatan berkata, beliau membuat keputusan itu tanpa syarat yang sepatutnya diberikan oleh PKR kepada beliau dan juga kerana wawasannya untuk pembaharuan adalah sama dengan wawasan penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Wawasan saya untuk pembaharuan yang terkandung dalam manifestonya semasa pemilihan presiden MCA tahun lalu adalah sama dengan wawasan Anwar," katanya ketika membuat pengumuman itu pada persidangan akhbar selepas menghadiri Forum Awam PKR: "Kebenaran Di sebalik Skandal Perak, Zon Bebas Pelabuhan Klang dan Konspirasi Barisan Nasional" di sini, hari ini.

Chua melepaskan jawatannya sebagai pengerusi MCA Bahagian Bakri, Muar, Johor, Khamis lalu.

Beliau berhijrah ke PKR setelah yakin agenda reformasi yang dibawanya tidak mungkin didokong oleh pucuk pimpinan parti untuk membawa pembaharuan bermakna yang merentasi perbezaan kaum.

Ditanya masa sebenarnya beliau membuat keputusan untuk menyertai PKR, Chua berkata:

"Baru-baru ini. Tapi sebelum dan selepas pemilihan parti MCA tahun lalu saya sudah keluarkan manifesto saya dengan idealisme dengan visi... saya bagi MCA.

"Manifesto PKR saya nampak banyak isu yang kita ada fikiran sama. Itu mustahak bagi saya. Kalau kita ada idea yang memang bercanggah saya takkan masuk PKR."

Chua berkata, beliau tidak pernah menafikan atau mengesahkan akan menyertai PKR, walaupun banyak media melaporkan bahawa beliau menafikan bahawa beliau akan keluar daripada parti MCA dan menyertai parti pembangkang.

Katanya, beliau akan menyerahkan surat keluar parti kepada presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat, tidak lama lagi.

"Beliau adalah sahabat saya. Beliau adalah seorang yang teguh dengan idea dan prinsip. Saya hormati beliau kerana itu, dan saya fikir beliau juga menghormati saya. Jadi hubungan kita akan terus sebagai sahabat," katanya.

Sementara itu, Anwar berkata PKR akan memberikan Chua satu jawatan dalam parti dan perkara itu akan dibincangkan pada mesyuarat majlis tertinggi parti itu akan datang.

Ditanya siapa yang memainkan peranan untuk menarik Chua menyertai PKR, Anwar berkata: "beberapa sahabat... kita bertemu beberapa kali."

Subscribe RSS Feed Share on Facebook Add to Technorati

MaklumanArtikelInfo

Hantar sms percuma keseluruh negara dengan Cloudera,tak percaya cuba try kat sini.
[Baca lagi]
Ucapan Tok Guru - Himpunan Perpaduan Ummah PAS FOR ALL.[Part 1] | [Part 2] | [Part 3] | [Part 4]

SubscribeBerita Terbaru

 Connect with google


Loading...